DSC_1488
Σημαντικές συναντήσεις με στελέχη των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομίας και Εσωτερικών είχε ο Δήμαρχος Ανωγείων στο ταξίδι του στην Αθήνα για τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές.

Συγκεκριμένα, συνάντησε τον κ. Αποστόλου, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στελέχη του Υπουργείου και συζήτησαν θέματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Κατόπιν με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης κ. Χαροκόπο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Κονιό μετέβησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου συναντήθηκανμε τον α’ αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.Αποστολάκη Γεώργιο και μετέφεραν τα προβλήματα που αφορούν την Ενιαία Ενίσχυση 2013, την εξισωτική αποζημίωσητου 2014 και 2015 των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως αυτά δόθηκαν και από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ανωγείων.

Επίσης ο Δήμαρχος επισκέφτηκε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συζήτησε το θέμα του περιπτέρου της Νίδας και την εξασφάλιση του υπολειπόμενου ποσού της πίστωσης ώστε να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και να προχωρήσει.Υπήρξε διαβεβαίωση ότι το υπολειπόμενο ποσό της πίστωσης θα καλυφθεί από το Υπουργείο.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον κ Μπάρκα, σύμβουλο της Υπουργού Εργασίας κ. Αντωνοπούλου , υπεύθυνο για την κοινωνική οικονομία και του ανέπτυξε τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση των υποδομών του Δήμου στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας. Ο κ Μπάρκας αφού τόνισε την ανάγκη των αλλαγών που χρειάζεται το νομικό πλαίσιο, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το εγχείρημα αυτό, προσφέροντας μάλιστα τεχνική βοήθεια του υπουργείου ώστε να γίνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στ’ Ανώγεια για εκμετάλλευση των υφιστάμενων υποδομών και της περιοχής στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας.

Την έντονη διαμαρτυρία του τέλος εξέφρασε ο Δήμαρχος στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και προηγούμενα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μεταφορά των τελών βοσκής από τους Δήμους στις Περιφέρειες, έλαβε δε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στην κατεύθυνση της επανόρθωσης των αδικιών που δημιουργούνται από το μέτρο αυτό.

Άλλημία συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Ανωγείων και με την πρόεδρο του Συλλόγου τωνΑνωγειανών της Αθήνας κ. Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη με την οποία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την περιουσία του Δήμου στην Αθήνα και την καλύτερη αξιοποίηση της με την βοήθεια και του Συλλόγου.

Στην ειδική κοινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές με το Δ.Σ του Δικτύου των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών περιόδου 40-45 συμμετείχε ο Δήμαρχος ΑνωγείωνΜανόλης Καλλέργης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Γενάρη στην αίθουσα της γερουσίας της Βουλής και έγινε ενημέρωση των μελών της Επιτροπής αλλά και του Δ.Σ του Δικτύου για την μέχρι τώρα πορεία του θέματος.

Τησυνεδρίαση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τριαντάφυλλός Μυταφίδης που καλωσόρισε το Δ.Σ του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων κι ακολούθησε ο Πρόεδρος του Δικτύου, Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ Λαζουράς Γεώργιος που μίλησε για το δίκτυο και την μέχρι τώρα δράση του.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ανωγείων και Αντιπρόεδρος του Δικτύου, κ Μανόλης Καλλέργης, που έκανε μια αναδρομή στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στα Ανώγεια τα τελευταία 40 χρόνια τις ημέρες της επετείου του Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι ο Δήμος Ανωγείων από τη δεκαετία του 90 συμμετέχει στο Πανελλήνιο κίνημα που αναπτύχθηκε για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θεωρώντας ηθική και υλική υποχρέωση της Γερμανίας την απόδοση των οφειλών αυτών και είναι απ’τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις  730 αγωγές τωνΑνωγειανών αλλά και στις 950 αγωγές του Νομού Ρεθύμνης, που μόλις το 2015 πληροφορήθηκε ο Δήμος Ανωγείων έχουν εκδικαστεί, τελεσιδικήσει και καταστεί αμετάκλητες. Σήμερα ο κόσμος περιμένει ότι το επίσημο κράτος θα σηκώσει το βάρος του θέματοςκαι πρέπει να χαραχτεί μια κοινή πολιτικήπου θα δει :

1. Την πολιτική της Γερμανίας (Ιδρύματα για τη νεολαία, Ελληνογερμανικό Ταμείογια το μέλλον, προσπάθεια για την αναθεώρηση της ιστορίας).

2. Την προβολή του θέματος προς τα έξω, στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου, στο κογκρέσο των Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στα Ευρωπαϊκά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3. Να προχωρήσει περαιτέρω η Βουλή με βάση το Διεθνές Δίκαιο και να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία.

Επίσης πρότεινε οι συνεδριάσεις της Επιτροπής να γίνονται στις έδρες των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών και κατέληξε: “Πρέπει με σοβαρότητα να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, να είμαστε όλοι ενωμένοι και ανυποχώρητοι”.

Ακολούθησαν ομιλίες κι άλλων Δημάρχων μεταξύ αυτών των Δημάρχων Βιάννου και Καντάνου.

Η Επιτροπή αποφάσισε και συμφώνησε στην επόμενη συνεδρίαση με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του ΕΣΔΟΓΕ, κάθε χρόνο να τιμάται ως ημέρα των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας η 27η του Γενάρη και φέτος κατ’ εξαίρεση η 30η του Γενάρη, στην Θεσσαλονίκη και ζήτησε από τους Δήμους να ενισχύσουν το έργο της καθοιονδήποτε τρόπο.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->