Με σεβασμό και εκτίμηση στέκονται τα Ανώγεια πάνω από το φέρετρο του Τηλέμαχου Σταυρακάκη που πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Ιανουαρίου σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη αγώνων, σταθερότητας στις ιδέες, λεβεντιάς, ήθους και ντομπροσύνης.

Γεννημένος το 1931, έζησε σαν παιδί και σαν έφηβος τις κακουχίες του πολέμου, την ολοκληρωτική ισοπέδωση του χωριού και στη συνέχεια τον εμφύλιο πόλεμο.

Μαχητής του ΕΛΑΣ στον πόλεμο, αντιτάχθηκε με πάθος ενάντια στον Ναζισμό και έδωσε τον εαυτό του για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία, αρχές που είχε σε όλη την ζωή του.Οργανωμένος μέχρι την τελευταία του στιγμή στο Κ.Κ.Ε, υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος του παραρτήματος  ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Ανωγείων και ήταν παντρεμένος με την Δήμητρα Σπιθούρη με την οποία απέκτησαν οκτώ παιδιά, τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια.

Τελευταία δημόσια εμφάνιση και ομιλία του σαν πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ ήταν τον περασμένο Ιούνιο όταν αποχαιρέτησε στην εκκλησία τον φίλο και συναγωνιστή του Πολυζώη Φασουλά. Τα λόγια του Τηλέμαχου Σταυρακάκη προφητικά, ένας ιδανικός ίσως επικήδειος και για τον ίδιο. Είχε πει τότε:

“Φοβάμαι να μην τον αδικήσω γιατί ότι και όσα και να πω θα είναι λίγα. Σήμερα φεύγει ο πιο αγαπητός άνθρωπος του χωριού μας και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μια ματιά γύρω μας και τον κόσμο που έχει έρθει να τον αποχαιρετήσει.

Σήμερα φεύγει ένας συναγωνιστής μας. Ένας συναγωνιστής της παλιάς φρουράς του κόμματος μας. Από οικογενειακής παράδοσης και από νεαρή ηλικία διαπίστωσε ότι στην κοινωνία που ζούμε πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε δυο δρόμους: ‘Η υποτάσσεσαι σε αυτήν ή  παλεύεις για μια καλύτερη κοινωνία. Διάλεξε το δεύτερο.

Αξέχαστε σύντροφε βρισκόμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε εσένα τον τόσο σεμνό αγωνιστή με τη λεβέντικη κομμουνιστική ζωή σου. Αυτή θαυμάσαμε αυτή τιμάμε. Γιατί προσωπικότητες σαν τη δική σου μόνο τιμή τους πρέπει όταν φτάνει η ώρα για τη μοίρα του κάθε ανθρώπου.

Θα κλείσω με ένα στίχο: “Μεγάλο πράμα στη ζωή να βγάνεις το σχολείο,και να το κλείνεις καθαρό στο τέλος το βιβλίο”… Από όλους τους συντρόφους και την κομματική οργάνωση που σήμερα είναι ορφανή, αιωνία σου η μνήμη..”  είχε ολοκληρώσει τότε με δάκρυα στα μάτια.

Η Ανωγή εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του. Ας είναι ελαφρύ το ανωγειανό χώμα που θα τον σκεπάσει.

-Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 12 μ.μ από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->