siskepsi_7
«Όχι άλλες χαμένες ώρες μαθημάτων» ήταν το σύνθημα της διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνης στ Ανώγεια τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, σε μια πανρεθεμνιώτικη συνάντηση για τα προβλήματα των σχολείων της περιφέρειας του Ρεθύμνου
Η ομιλία του Δήμαρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη

“Επιτρέψτε μου από την αρχή να εκφράσω την χαρά μου και την ευχαρίστηση μου που η τοπική ΕΛΜΕ μετά μάλιστα και από διαβούλευση αποφάσισε την διοργάνωση της δράσης αυτής στα Ανώγεια. Ελπίζω ότι δεν είναι τυχαίο.
Μιας δράσης που στόχο έχει την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των σχολείων της επαρχίας ιδιαίτερα και όχι την απαξίωση τους.
Να καλωσορίσω στα Ανώγεια το βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Κ. Μανόλη Συντιχάκη το διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργο Τερζάκη, τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αντρέα Ταξάκη , τους συνάδελφους αντιδημάρχους και υπεύθυνους παιδείας των Δήμων Μυλοποτάμου και Αμαρίου κ, Σκλαβάκη και κ, Αλεβιζάκη, τους συνάδελφους καθηγητές από τους συλλόγους των σχολείων της Κράνας, του Γαράζου, του Περάματος, του Πανόρμου, του Φουρφουρά, της Συβρίτου, Σπηλίου, Κοξαρέ, Αγίου Βασιλείου και φυσικά την συνάδελφο πρόεδρο της ΕΛΜΕ κυρία Δέσποινα Νικολάου και όλους τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους του σωματείου, τους εκπρόσωπους των συλλόγων των γονέων που ευαισθητοποιήθηκαν και ήρθαν ως εδώ, όπως και τους εκπρόσωπους των μαθητικών οργάνων των δεκαπενταμελών συμβουλίων τους γιατί στην ουσία αυτοί υφίσταται ένα μήνα τώρα την απαράδεχτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας και η οποία δυστυχώς –ιδιαίτερα για το Γυμνάσιο Ανωγείων- θα συνεχίσει να υπάρχει και για το επόμενο διάστημα καθώς και οι τελευταίου διορισμοί είναι ανεπαρκέστατοι για το Ρέθυμνο και δεν αγγίζουν καν την λύση του προβλήματος. Αυτά όμως θα τα αναφέρουν πιστεύω παρακάτω και οι άλλοι ομιλητές που θα αναδείξουν τα επί μέρος προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν σήμερα στις 19 Οκτώβρη στα σχολεία μας.
Η λύση το ξέρουμε όλοι είναι μια – οι διορισμοί-. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι μόνο αναπληρωτών και ωρομίσθιων και μάλιστα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ.
Η εκπαίδευση όπως ξέρουμε είναι ένα από τα μεγάλα θύματα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων. Όλα αυτά τα τελευταία έξι χρόνια πάγωσαν οι διορισμοί – έγιναν ακόμα και απολύσεις και επαναπροσλήψεις στην Τ.Ε.- απαξιώθηκαν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και εκτός από μία χρονιά οι σχεδιασμοί των υπουργείων απέτυχαν με ευκολότερα και μεγαλύτερα θύματα τα σχολεία της επαρχίας. Ήταν σε λάθος κατεύθυνση και οι συνενώσεις των περιοχών μετάθεσης. Η συγχώνευση της Α και Β Ρεθύμνης αποβαίνει σε βάρος της Β, δηλαδή της επαρχίας. Γιατί με το να φεύγουν μόνιμοι από τα σχολεία της επαρχίας -με βελτίωση θέσης, με σύνταξη , με απόσπαση- η θέση τους δεν καλύπτεται από τους νέους αναπληρωτές εύκολα, για τους δικούς τους δίκαιους λόγους ( λίγα χρήματα, μεγάλο κόστος μετακίνησης, μικρή μοριοδότηση σχολείων κλπ) όλα αυτά επιτείνουν το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο και θα είναι για τα επόμενα χρόνια και συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα οπότε καλό είναι να αναδειχτεί από τώρα και να παλευτεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με όλες μας τις δυνάμεις.
Η παιδεία πρέπει να αποτελεί την μέγιστη εθνική και κοινωνική προτεραιότητα μας γιατί έχει να κάνει με το μέλλον μας και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όλοι θέλουμε ένα καλό δημόσιο σχολείο για όλους, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και αυτό είναι εφικτό παρά την κρίση στην οποία ζούμε για είναι αναγκαίο. Πάντα θα αγωνιζόμαστε γι’ αυτό χωρίς εκπτώσεις. Θέλουμε σωστά, δημοκρατικά σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία που θα βοηθούν τους μαθητές – και εδώ είναι σπουδαίος ο ρόλος των εκπαιδευτικών- που θα διαπαιδαγωγούν κάλους και σωστούς πολίτες για το αύριο χωρίς σχολικές διαρροές, χωρίς περιθωριοποίηση και αποκλεισμούς, χωρίς ξενοφοβία και ρατσισμό, χωρίς σχολικό εκφοβισμό και βία μέσα στην τάξη και έξω στην αυλή.
Θέλουμε καλές συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά μας, θέλουμε οι γονείς και η κοινωνία να ενδιαφέρονται και να παρακολουθούν την καλή λειτουργία των σχολείων.
Από την πολιτεία απαιτούμε πρώτα από όλα την λειτουργία των σχολείων. Την διασφάλιση συνθηκών ισότητας από την αρχή της χρονιάς για όλα τα παιδιά σε όλα τα μέρη και ιδιαίτερα στην επαρχία και σε περιοχές όπως η δική μας με περισσότερες δυσκολίες, ορεινή, κοινωνικά δύσκολη, μη ελκυστική σήμερα για εκπαιδευτικούς λόγω της χιλιομετρικής απόστασης μας απ το Ρέθυμνο.
Εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση θα είμαστε πάντα δίπλα στους δασκάλους και στους καθηγητές που υπηρετούν τα σχολεία μας, στις ανάγκες των σχολείων αλλά και των παιδιών, όπου μπορούμε, στους συλλόγους των γονέων όπου και αυτοί πρέπει να είναι διπλά στα παιδία τους , θα αναδεικνύουμε τα προβλήματα και θα παλεύουμε για την λύση τους. Όταν παλεύουμε ενωμένοι και ιεραρχούμε τους τρόπους πάλης θα φέρνουμε πάντα αποτελέσματα. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου μας για την αγωνιστικότητα και ανάδειξη των προβλημάτων των σχολείων μας.

Άλλωστε την πάλη των ζητημάτων αυτών την έχει πάρει στα χέρια της η ίδια η κοινωνία μας κι έτσι θα πρέπει να είναι ,με συμμετοχικές διαδικασίες ,όλοι μαζί , ο καθένας απ το μετερίζι του να παλεύουμε για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον μας…”.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->