11224662_301507189973377_1623049238259413027_oTo TΕDxAnogeia είναι ένα πείραμα ανάμεσα σε ένα διεθνή οργανισμό εξωστρέφειας, καινοτομίας και ιδεών και ένα ισχυρό τοπικό πυρήνα, τέχνης πολιτισμού και ζωντανής ιστορικής μνήμης. Οι αντίρροπες δυνάμεις συγκρούονται και συντίθενται σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

Στο πνεύμα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, το ΤED δημιούργησε το πρόγραμμα ΤΕDx. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανεξάρτητα οργανωμένων εκδηλώσεων που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά για να μοιραστούν μια εμπειρία που ομοιάζει με αυτή του ΤΕD.
Το ΤΕD είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, συνήθως με την μορφή ολιγόλεπτων ομιλιών.

Έτσι το Σάββατο 8 Αυγούστου το TEDx Anogeia θα πάρει «σάρκα και οστά» και υπόσχεται σε όλους εκείνους που θα βρεθούν  στον  Άγιο Υάκινθο και στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, μια μοναδική εμπειρία.

Oι ομιλητές που έχουν ανακοινωθεί είναι μέχρι στιγμής οι εξής:

Κάρτικ Κουμάρ

Μετά την κατάκτηση μιας κορυφής, στόχος γίνεται η επόμενη. Έτσι και στην ανακάλυψη του διαστήματος. Μετά τη σελήνη σειρά έχει ο πλανήτης Άρης. Η προετοιμασία για μια επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη αποτελεί μια πολύπλευρη πρόκληση.  Ο Κάρτικ Κουμάρ θα λάβει μέρος τον Αύγουστο στην προσομοίωση αποστολής AMADEE-15 ως μέλος του Austrian Space Forum. Κατά τη διάρκεια του TEDxAnogeia o Κάρτικ θα  μιλήσει από τoν παγετώνα Kaunertal της Αυστριας, όπου λαμβάνει χώρα η προσομοίωση, για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Παράλληλα θα μοιραστεί μαζί μας πως κατέφερε να κάνει πραγματικότητα την κάποτε «αφελή» απάντηση στο τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει! Αστροναύτης!

Ευγενία Μπιτσάνη

Σε μια χώρα προσκολλημένη στο πολιτιστικό της υπόβαθρο, οι Ιδέες της πολιτιστικής διαχείρισης και πολιτιστικής πολιτικής, συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστες σε πολλούς. Η επόμενη ομιλήτρια για το TEDxAnogeia, είναι μια Εμπειρογνώμονας στη διαχείριση του πολιτισμού και έρχεται να μας προτρέψει για το πώς οι πόλεις μας, μπορούν να γίνουν πιο ανθρώπινες.
Η Ευγενία Μπιτσάνη, έχοντας διευθύνει σειρά από ερευνητικά και επιχειρησιακά διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, στον τομέα του πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής και με το επιστημονικό της πεδίο, να δίνει έμφαση στην πολιτιστική και πολιτική διοίκηση, έρχεται στο TEDxAnogeia για να μας πει, πως ο πολιτισμός είναι κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη, ανάδειξη και επικοινωνία.

11170317_293792390744857_6145200306095288375_oΓιάννης Παπαμαστοράκης
Κάποιοι τον έλεγαν τρελό. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, εμπνεύστηκε και πρότεινε την ίδρυση ενός αστεροσκοπείου πάνω στον Ψηλορείτη, ελάχιστοι πίστεψαν ότι μπορούσε να υλοποιηθεί. Η κορυφή του Σκίνακα στα 1750μ που προοριζόταν για το αστεροσκοπείο, είναι κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά πάνω στο Ψηλορείτη και δεν υπήρχε καν δρόμος μέχρι εκεί. Παρόλα αυτά η επιθυμία και η βούληση να αποκτήσει η Κρήτη και το πανεπιστήμιο ένα όργανο αστρονομικής παρατήρησης ήταν μεγάλη. Δρόμοι ανοίχτηκαν, κτίρια οικοδομήθηκαν, τηλεσκόπια -3 τον αριθμό πλέον- στήθηκαν και πλέον το αστεροσκοπείο του Σκίνακα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ερευνητικό σταθμό, που κοιτάζει την Κρήτη από ψηλά και τα άστρα από «κοντά».
Δημήτρης Παπαδημητριάδης

O Δημήτρης Παπαδημητριάδης, είναι ένας από τους ομιλητές που προτάθηκαν από την κοινότητα. Επιτυχημένος ψυχίατρος και ακτιβιστής, είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για την Κορυφή.

Θοδωρής Τομαράς

Υπάρχει αρχή στο σύμπαν; Είναι εφικτό κάποια στιγμή να τη βρούμε και πόσο κοντά ή μακριά είμαστε; Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη Γενική Θεωρεία της Σχετικότητας, είναι πιθανή μια αντίστοιχη επαναστατική θεωρεία, που θα αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο; Μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις ο επόμενος ομιλητής μας. Ο καθηγητής θεωρητικής φυσικής, Θοδωρής Τομαράς. Στο ΤΕDxAnogeia θα μιλήσει για την αρχή του κόσμου και για την κορυφή στην επιστημονική έρευνα.

Ευάγγελος Κατσιούλης

Η ευφυΐα στον άνθρωπο είναι έμφυτη η επίκτητη; Ως κορυφή της εγκεφαλικής λειτουργίας σίγουρα κατακτιέται, ποια όμως μπορεί να είναι η προσφορά της στην καθημερινότητα της ανθρωπότητας;  Τα παιχνίδια της νοημοσύνης αναμφίβολα ιντριγκάρουν τον άνθρωπο να επιδιώκει την εξέλιξη του και σίγουρα όταν έχεις έναν εκ των δέκα ευφυέστερων ανθρώπων του πλανήτη, καταλαβαίνεις ότι η σύνθεση των εγκεφαλικών λειτουργιών θυμίζει πυρηνικό αντιδραστήρα σε συνεχή λειτουργία.

Tomás Ηirsch

O επόμενος ομιλητής, έρχεται από άλλο ημισφαίριο! Eίναι ένα πρόσωπο σύμβολο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ανθρωπισμό στην χώρα του τη Χιλή και γενικότερα στην Λατινική Αμερική. Πρώην πρέσβης της χώρας του στην Νέα Ζηλανδία και τέως προεδρικός υποψήφιος. Ο Tomás Ηirsch έρχεται στο TEDxAnogeia για να μας μιλήσει για το κίνημα του ανθρωπισμού και της μη βίας.
Γιώργης Ξυλούρης – Ψαρογιώργης και Γιάννης Πολυχρονάκης

Γιώργης Ξυλούρης – Ψαρογιώργης και Γιάννης Πολυχρονάκης, έρχονται στο TEDxAnogeia, για μία μοναδική μουσική εμπειρία! Ο Ψαρογιώργης -ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της κρητικής μουσικής και κληρονόμος μια εντελώς μοναδικής μουσικής παράδοσης- δεξιοτέχνης στο λαούτο και ερμηνευτής, συναντά τον εξαιρετικό κοντραμπασίστα Γιάννη Πολυχρονάκη. Μαζί θα μας ταξιδέψουν στις Κορυφές, μέσα από τα δικά τους ιδιαίτερα μουσικά μονοπάτια και αφετηρία, την Κρητική παραδοσιακή μουσική.

Ρένα Ρασούλη

Πόσες φορές έχετε μείνει με το στόμα ανοιχτό, ακούγοντας για πρώτη φορά μία τραγουδίστρια; Πόσες φορές μείνατε ενεοί, μπροστά σε ένα εντελώς ξεχωριστό ταλέντο; Λοιπόν, ετοιμαστείτε να ζήσετε άλλη μία τέτοια εμπερία, γιατί αυτό ακριβώς είναι η Ρένα Ρασούλη! Μόλις 25 χρονών, έρχεται στο ΤΕDxAnogeia με ένα μουσικοχορευτικό project, στημένο αποκλειστικά για το event!

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Η επόμενη ομιλήτρια,  είναι μια γυναίκα που ξεχωρίζει για το όραμα και την κοινωνική της ευαισθησία. Έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της ζωής στην προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας και της αδικίας στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, προσφέροντας πολύτιμο έργο στο κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται για την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής, Αναπτυξιακής οργάνωσης ActionAid Hellas, η οποία θα βρίσκεται στο #TEDxAnogeia για να μας μιλήσει για τις σημαντικές έννοιες της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.
Νέοι ομιλητές ανακοινώνονται καθημερινά από τους οργανωτές.  Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλους τους ομιλητές και τα WORKSHOPS.

Παρουσιάστρια του TEDxAnogeia θα είναι η Πέμη Ζούνη

Εισιτήρια πωλούνται μόνο ηλεκτρονικά ΕΔΩ. Στον χώρο του event δεν θα υπάρχουν εισιτήρια.
Υπάρχει μόνο ένας τύπος εισιτηρίου, κοινός για όλους και δίνει πρόσβαση σε όλους τους χώρους του event. Τα εισιτήρια είναι περιορισμένα, οπότε φροντίστε να αγοράσετε έγκαιρα το δικό σας.
Η τιμή των εισιτηρίων καθορίστηκε συνεκτιμώντας την οικονομική συγκυρία και με γνώμονα να μην αποτελέσει εμπόδιο για κανέναν που θα ήθελε να παρακολουθήσει το event. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τη συνολική εμπειρία που θα προσφέρουμε. Έτσι από την αρχική σκέψη των 40€, αποφασίστηκε  η τελική τιμή του εισιτηρίου να είναι 20€.

Στο ‪#‎ΤΕDxAnogeia θέλουμε το event να αποτελέσει αφορμή, για πολιτιστική δραστηριότητα στο χωριό και σ’ ολόκληρο το Ανωγειανό βουνό. Μια σειρά από παράλληλες δράσεις είναι προγραμματισμένες με το workshop που θα γίνει στο Υαλοτεχνείο Τarrha να έχει ιδιαίτερη θέση μέσα σε αυτές. Και αυτό επειδή οι εμπνευστές του, συμβολίζουν μοναδικά το πνεύμα του ΤΕDxAnogeia. Δύο νέοι άνθρωποι που δεν έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό και όμως ήρθαν σε αυτό πριν 20 χρόνια, για να δημιουργήσουν το εργαστήριο του και να παράγουν τέχνη στις κορυφές.
Το εργαστήριο θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου 08.08, στο χώρο του Υαλοτεχνείου, λίγο πριν ανηφορίσουμε για τον Υάκινθο.
 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->