ontaw2Το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαΐου στις 9 μ.μ θα γίνει στο Ηράκλειο στο ”Νυν και Αεί ” η παρουσίαση του Δίσκου με τίτλο ”Οντάς” του 18 χρόνου και μεγάλου ταλέντου της κρητικής μουσικής Γιώργη Σαλούστρου ή Κεχρή.

Ο δίσκος που κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες κάνει ήδη ιδιαίτερη εντύπωση,ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της δισκογραφίας με το πολύπλευρο ταλέντο του νεαρού ανωγειανού να το στηρίζουν με τη συμμετοχή τους κορυφαίοι μουσικοί του τόπου μας όπως είναι ο Ψαραντώνης,ο Γιώργης Φασουλάς (Χουμάς) και ο Κώστας Καλλέργης (Κουρούπης).

Ο νεαρός ανωγειανός προκαλεί αίσθηση με το πάθος του ειδικά με την ασκομπαντούρα αλλά και με άλλα μουσικά όργανα .Στον δίσκο θα ακούσουμε  παραδοσιακά κομμάτια αλλά και συρτά,κοντυλιές καθώς και δυο ορχηστρικά κομμάτια με ανωγειανό πηδηχτό και Μαλεβυζιώτη. Θα ακούσουμε μαντινάδες του Γιώργη Καράτζη,του Μύρων Σκουλά,του Γιώργη Σκουλά (Μεκιάνης) και αρκετές παλιές και παραδοσιακές.

Ο σπουδαίος Γιώργης Καράτζης αναφερόμενος στον δίσκο τονίζει τα εξής:

”Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω, μέσα στο απέραντο πέλαγο της Κρητικής δισκογραφίας, ένα καινούργιο πλεούμενο. Ένα καλοχτισμένο σκαρί, που ταξιδεύει όρτσα στον άνεμο, και με σταθερή ρότα πλέει ολοταχώς προς το λιμάνι της δικής του αλήθειας…

Ένα καπετανόπουλο δεκαοκτώ χρονώ, ο Γιώργης Σαλούστρος, κάθεται στο τιμόνι κι αγναντεύει το απέραντο μπλάβο, με ένα πανάρχαιο όργανο στα χέρια του, να σκορπά τις μουσικές του ανάσες γαληνεύοντας την άγρια θάλασσα. Δίπλα του ένας πολύπειρος θαλασσομάχος, ο Ψαραντώνης,  κρατεί σίγουρα τα μπόσικα με τη βαθειά του φωνή, ενώ παραδίπλα δυο άλλοι ψημένοι στην αρμύρα ταξιδευτές, ο Χουμάς κι ο Κουρούπης, πλέκουν ψημιδευτά και στέρεα τους ανέμους σε τραγούδι.

Ο καπετάνιος, ο Γιώργης Σαλούστρος,  με ασυνήθιστη για την ηλικία του ωριμότητα, και με χαρισματική ευχέρεια στα πανάρχαια όργανα που χρησιμοποιεί, πλέει με αυτοπεποίθηση αλλά και αξιοπρόσεκτη ευγένεια, στη θάλασσα του μουσικού του πεπρωμένου. Σ’αυτό το ξεκίνημα ωστόσο, και ενώ πλέει στους γνωστούς παμπάλαιους θαλάσσιους δρόμους, χωρίς να κομίζει καινούργια πράγματα, αλλά με το εξαιρετικό πλήρωμα που διαθέτει, με τις μαντινάδες¨παλαιάς κοπής¨, και με την θαυμάσια και ισορροπημένη εκτέλεση, κάνει το ταξίδι εξαιρετικά ευχάριστο. Εύχομαι πάντα καλές θάλασσες κι ευνοϊκούς ανέμους…”καταλήγει ο κ.Καράτζης.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο σχολιάζοντας τη κυκλοφορία του δίσκου ”Οντάς” αναφέρει:

”Η ασκομπαντούρα περίμενε υπομονετικά την εφηβική ανάσα και τα μαγικά δάχτυλα του Γιώργη του Κεχρή, του νέου από τ’ Ανώγεια να φέρει τη μακρινή ανάμνηση στο σήμερα! Λυρικός και ρωμαλέος υπόσχεται ένα μέλλον από τα αποθεματικά της αρχέγονης παράδοσής μας!..”.

Ο Δίσκος κυκλοφορεί από το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι ”Αεράκης” και Σείστρον που τόσα πολλά συνεχίζει να προσφέρει στην μουσική παράδοση της Κρήτης ακόμα και στους πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς.Συγχαρητήρια σε όλους για το άψογο αποτέλεσμα και ευχόμαστε καλή συνέχεια στον νεαρό Γιώργη και στα μουσικά του ταξίδια.

Ακούστε στο παρακάτω link το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου:

Ξύπνα που να χαλάσει ο οντάς μαζί με το ταβάνι.. γιατί περνώ και τραγουδώ κι ο νους σου δεν το βάνει…

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->