Ανωγειανή παρουσία είχαμε  στο Ηράκλειο όπου έγινε  στο ξενοδοχείο Ατλαντίς η Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ με θέμα ”Πρωτογενής τομέας-Τουρισμός-Ανάπτυξη-Υποδομές” όπου βρέθηκε και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί ήταν  ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων  κ.Βασίλης Σμπώκος ως εκπρόσωπος των Κτηνοτροφικών συλλόγων  και η Δημοτική σύμβουλος κ.Μαίρη-Σταυρακάκη-Μπαγκέρη.

Ο Βασίλης Σμπώκος βρέθηκε μάλιστα στο βήμα εκπροσωπόντας τους έξι Κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης και στην ομιλία του ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι της περιοχής παραθέτοντας μια σειρά αιτημάτων που θα ανακουφίσουν τον κλάδο.

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Σμπώκου έχει ως εξής:

 

”Κύριε πρόεδρε

 

Η Κτηνοτροφία της Κρήτης βιώνει την χειρότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου.Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς και την μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή,έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια μας να σταθούμε με συνέπεια και να ανταποκριθούμε με αξιοπρέπεια στις ανάγκες που προκύπτουν στην παραγωγική διαδικασία,που τόσο κόπο και ιδρώτα περικλείει μέσα της και τις 365 ημέρες του χρόνου.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τα κυριότερα αιτήματα-προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.Ορισμένα από αυτά είναι χρόνια και άλλα της τρέχοντος καθημερινότητας μας.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την ίδια προθυμία που οι βουλευτές του κόμματος σας ως αντιπολίτευση ,ανέδειξαν και προώθησαν τα θέματα αυτά προς το Ελληνικό κοινοβούλιο και τα αρμόδια υπουργεία ,με τον ίδιο ζήλο θα αναζητήσουν και θα βρουν λύσεις ως μέλη μιας αυριανής κυβέρνησης του κόμματος σας.

 

1.Μείωση του ποσοστού φορολόγησης 13% για τους αγροτοκτηνοτρόφους από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου ορίου σε ποσό που να επιτρέπει στον παραγωγό να ανταποκριθεί στην υποχρέωση συμμετοχής του στον κρατικό κορβανά.

2.Εξαίρεση των επιδοτήσεων από την φορολόγηση τους ως εισόδημα.

3.Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

4.Μείωση του Φ.Π.Α στην αγορά κτηνοτροφικών εφοδίων.

5.Επανεξέταση και ρύθμιση όλων των κόκκινων δανείων των αγροτοκτηνοτρόφων και των συνεταιριστικών τους φορέων ώστε να μπορεί να προχωρήσει η αποπληρωμή τους.

6.Ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιριστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών στις ζωικές εκμεταλλεύσεις.

7.Απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

8.Στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου διακίνησης των κτηνοτροφικών προϊοντων(ΕΦΕΤ,κτηνιάτρεια κ.α ).

9.Εκσυγχρονισμός των δημόσιων σφαγείων και λειτουργία τους από κτηνοτροφικούς συνεταιριστικούς φορείς(παράδειγμα σημερινό το Δημοτικό σφαγείο Χανίων.

10.Εμβολιασμός των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκου πυρετού.

11.Επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη (ισχύει για όλες τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας).

12.Ηλεκτροδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

13.Προσβασιμότητα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (Προγράμματα ασφαλτόστρωσης και τσιμεντόστρωσης κτηνοτροφικών δρόμων).

14.ΕΛΓΑ.Προαιρετική ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και περιφεριοποίηση στην καταβολή των αποζημιώσεων.

15.ΟΓΑ.Να δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να επιλέγει την κλίμακα ασφάλισης που θα εντάσεται.

16.Άμμεσες ενισχύσεις.Επαναπροσδιορισμός της επιλεξιμότητας των κτηνοτροφικών εκτάσεων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ,υπουργείο,οπεκεπε,συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά όργανα κτηνοτρόφων.(Έχει σχέση με όλες τις άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνει ο κτηνοτρόφος,ενιαία ενίσχυση,εξισωτική αποζημίωση,επιστροφή φόρου αγροτικού πετρελαίου,καθώς και με τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα όπως η βιολογική κτηνοτροφία και τα προγραμμάτα νέων αγροτοκτηνοτρόφων).

Κύριε πρόεδρε

Πολλά από τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου που θα πρέπει να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί άμεσα που σε ότι αφορά την κτηνοτροφία θα πρέπει να εστιάζεται στην ορθολογική διαχείριση των ορεινών όγκων με τη δημιουργία χωροταξικού σχεδίου χρήσεων γης, με φορείς διαχείρισης τις τοπικές κοινωνίες και με συστήματα διαχείρισης που θα εφαρμόζουν κανόνες λειτουργίας ,διατηρώντας παράλληλα τις αναγκαίες ισοροπίες.Αυτό το σχέδιο σε συνδυασμό με την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που όλοι προσδοκούμε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε στέρεες βάσεις.

Κύριε πρόεδρε

Σε μια ενδεχόμενη αυριανή σας κυβέρνηση θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε και να δώσετε λύσεις στα παραπάνω προβλήματα αλλά και σε επιπλέον επιμέρους αυτών που δεν κρίνουμε σκόπιμο για οικονομία χώρου και χρόνου να αναφέρουμε.

Να γνωρίζετε ότι εμείς οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια σας που θα κινείτε προς την κατεύθυνση λύσης των θεμάτων μας αλλά θα μας βρίσκετε και απέναντι σας όταν διαπιστώνουμε διαφορετικές αντιλήψεις κι πρακτικές που δεν θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας.

Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε παράλληλα να μη συμβεί αυτό.

Κτηνοτροφικοί σύλλογοι Κρήτης

Ηρακλείου(ΣΕΚΝΗ)-Χανίων-Ρεθύμνου-Λασιθίου-Αμαρίου-Ανωγείων

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->