Ο Σταυρός του Αί Δημήτρη στο Μετόχι

Μεγάλη Παρασκευή στ΄ Ανώγεια με τον καιρό μια να…κλαίει και μια να…γελάει,  με τον ήλιο να παίζει το δικό του κρυφτό μέσα από τα σύννεφα του Ψηλορείτη.

Στο χωριό, παρά το κρύο που επικρατεί – ευτυχώς είναι υποφερτό – οι Ανωγειανοί  είναι έτοιμοι για την περιφορά των τεσσάρων Επιταφίων και Σταυρών.

 

Ο Σταυρός του ΑΪ Γιώργη


Την ίδια ώρα τα κοπέλια συγκεντρώνουν τα ορφανόξυλα στις γειτονιές για το αυριανό  κάψιμο του Ιούδα, ένα έθιμο αιώνων στ΄Ανώγεια.

Εντυπωσιάζει για μια ακόμα χρονιά  το πάθος των «Παλαιστίνιων»  (μια  γειτονιά χωρίς ενορία) των Ανωγείων στην περιοχή Κομπί, όπου έχουν συγκεντρώσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ορφανόξυλων για την αυριανή μέρα.

Ο Σταυρόςτου Αϊ Γιάννη

Οι «Παλαιστίνιοι» δεν αναγνωρίζουν ως ενορία τους ούτε αυτή της Παναγίας, ούτε του Αί Γιάννη, επιμένουν χρόνια τώρα στην δική τους ρομαντική «αυτονομία» δίνοντας έτσι ξεχωριστό χρώμα στα έθιμα του Πάσχα στα Ανώγεια.

Ο Σταυρός της Παναγίας

Με το φακό της ΑΝΩΓΗΣ επισκεφθήκαμε και τις τέσσερις εκκλησίες και  φωτογραφίσαμε τους υπέροχους και ομορφοστολισμένους Σταυρούς και Επιτάφιους.

Κοινή παραδοχή είναι ότι τις εντυπώσεις κερδίζει ο Σταυρός του Αϊ Δημήτρη στο Μετόχι, με ένα πραγματικό κέντημα από λουλούδια σε ένα πλαίσιο από κανέλα….

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->